İnşa



Çocukken “büyüyünce ne olacaksın” sorusuna verdiği cevapla şu anda yaptığı mesleği birebir olmasa da benzer biçimde örtüşen kişilerin idealist kişiler olduklarını düşünürüm hep. Ufacıkken ilgilerinin farkında olup, istediği oyuncakları tek bir alana yönelik seçen çocukların da ne istediğini bilen, kararlı, sabit karaktere sahip olacaklarının işaretlerini görmek yüzümü güldürür. 
Organize olma, plan yapma, karar verme ve zamanını iyi yönetme becerisi henüz erken çocukluk dediğimiz gelişim döneminde kazanılmaya başlar. Bu dönem ne zaman acıktığını ve ne yiyeceğini bilen, uyku zamanını yönetebilen, ne giyeceğine kendisi karar veren, alışverişte ihtiyacına göre isteklerde bulunan, hangi arkadaşını diğerlerinden daha çok sevdiğini söyleyebilen çocuklar yetiştirmek için biçilmez kaftandır. Metakognisyon dediğimiz neyi yapıp neyi yapamayacağımız, neyi öğrenip neyi öğrenemeyeceğimiz konusunda kendimizi bilişimiz; küçük yaşlarda gelişmeye başlar. Her birey bu yaşlarda bir fikre sahiptir ve uygulamaya koyulmak ister. Ancak bu yaşlarda kendisi hakkındaki basit temel ihtiyaçların bile kararı yetişkinler tarafından alınan çocuk, yetişkin olduğunda zor karar veren, sürekli erteleyen, son ana bırakan, en basit konularda bile sebat gösteremeyen, çözüm üretemeyen, çalışmayı sevmeyen, hep birilerinden bekleyen, biri birşey söylese de onu yapsam, biri gösterse de aynısını yapsam diyen diğerlerine bağımlı ve zayıf bir yetişkin olur. Türetemez, üretemez; gün gelir geçer, günü fırsata dönüştüremez.


Dünyaya geliş sebebimiz yalnızca günü yaşamak, başkalarından beklemek değil. Hayat madem iki nefes arasında, yaşamanın hakkını vermek durumundayız. İnsani özelliklerimizi en üst seviyelere kadar taşımak ise boynumuzun borcu. Umut et. Çaresizliğe, ümitsizliğe burada yer yok. Yarını düşünerek bugünü yaşamak yarınımızı güzel kılar. Bizi hem kendisine hem diğerlerine faydalı güzel bir insan yapar. Ne kimseyi incitirsin, ne kimseden incinirsin. Kendini bilme becerisi kişinin yarınına kapı aralar. Çiçeklerin diriltilmeye ihtiyacı varsa ve onların direncinin senin direncine bağlı olduğunu biliyorsan durma. Son gününse bile elindekini toprağa dik.

Popüler Yayınlar