Neden Eğik Bu PİSA?


                                       

Roma'da gezilmedik köşe bucak bırakmadığımız için artık sıra Pisa'ya gelmiş demekti. Sabahın erken saatlerinde Roma'da son kruvasanlarımızı yiyip, atladık trene (TRENITALIA). Tren demişken, genel olarak İtalya'nın şehirler arası trenleri son derece konforlu. İtalya'ya gitmişken birkaç şehir görmek isteyenler içinse büyük kolaylık.

                                             


Yaklaşık 3 saatlik tren yolculuğundan sonra Pisa Central'e ulaştık. Pisa'da konaklamayıp, akşam tekrar trenle Floransa'ya geçecektik. Bu yüzden trenden inince bagajlarımızı 5€ karşılığında emanet dolaplarına teslim ettik. Pisa Tower'a ulaşmak için sokaklarda yürümek en güzeliydi. Pisa mimarisini, dokusunu, kokusunu ve rengini daha iyi tanıyabilecektik bu sayede. Sokaklara girip de onca Pisa mimarili hediyelikleri incelemeden olmazdı. Tabii ki tek tercihimiz Pisa Tower biblosu oldu. 


                                   

                                                             (Uzun bir yürüyüş sonrası artık Pisa Tower'daydık)

Pisa Tower'ın eğikliği olmasa bu kadar görmeye değer bir yer olmayacağını hepimiz biliyoruz. O eğikliğin verdiği cazibeyle etrafında çeşit çeşit fotoğraf çektiren insanların olmayacağını da. 
Bilmiyorum Pisa Tower'ın eğik olmasının sebebini biliyor musunuz ama dipnot düşeyim isterim:

Tarihe göre Pisa Kulesi’nin inşası başladığında ilk iki kat eğik değilmiş. Ancak 3. kat inşa edilirken kule eğilmeye başlamış. Kulenin eğildiğini fark eden mimar bir çok çözüm denendiyse de önüne geçememiş. Kulenin eğilmesinin sebebi toprağın elverişsiz olmasıymış. Bu dönemde Floransa ile Pisa şehri arasında savaşlar nedeniyle kulenin inşası bir yüzyıl kadar sekteye uğramış.
Kule inşaatına devam edilmeye başlandığı dönemde kulenin eğilmeye devam ettiği kayıtlara geçmiş. Ve kule eğik olarak kalmış. 
Aslında eğikliğinin sebebinden çok bunca yıl eğik kalabilmesi onu çekici kılan.

Popüler Yayınlar